×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Kortalanító fitnesz-terv

Bizonyos testrészeiddel már nem vagy igazán elégedett? Most visszakaphatod a tíz évvel ezelõtti formád! A rendszeres testmozgást végzõ nõk átlagosan 8 évvel néznek ki fiatalabbnak-áll egy nemrég közölt ausztrál felmérésben. Ez az egyik legfõbb oka, amiért megírtuk Nektek ezt a kortalanító fitnesz-tervet, amelyből profi személyi edzõ is kivette a részét!

 

Mi mindent tettél már…, mert amikor belenéztél a tükörbe, nem az köszönt vissza, amit látni szerettél volna.
- Ránctalanító arckrém?
- Feszesítõ testápoló?
- Esetleg narancsbõr elleni masszázs és mindenféle csodakrém?
- „Nemkapoklevegõt“ hasleszorító bugyi?
 
TIPP!
Ha magunkhoz ragadnánk a jó mélyre elásott edzõcipõnket (mert hát ugye sosincs idõnk lemenni abba a rettegett edzõterembe), nem kéne annyi pénzt a drogériákban hagynunk annak érdekében, hogy visszafordítsuk az idõ kerekét.
TUDTAD?
Kanadai tudósok szerint már a heti két (azaz kettõ!) edzés, legyen az bármilyen testmozgás-gyakorlat, vissza tudja fordítani az izmok öregedését, és növeli a tápanyagok bevitelét a bõrsejtekbe, így kevesebb ránc alakul ki.
 
A tónusos test nemcsak külsõleg fiatalít, hanem valóban fiatalabbnak fogod magad érezni belül is!
 
HÁNYADÁN ÁLLSZ?
Csináld meg a tesztet, hogy megtudd, hányadán is állsz a korral, majd kövesd a tervünket, amivel elindulhatsz a visszafiatalodás útján!
 
1. AMIKOR INTEGETSZ, MI TÖRTÉNIK?
a.) semmi sem lötyög
b.) az integetõ hájam a karomon kétszer-háromszor kileng
c.) az emberek tízméteres körzetben menedékbe húzódnak, amikor megmozdítom…
 
2. HOGYAN ÍRNÁD LE A FENEKED?
a.) olyan, mint egy félig kemény õszibarack, persze szõr nélkül
b.) régi önmaga (jóval nagyobb) árnyéka
c.) inkább hasonlít két félig leeresztett fittballra egymás mellett
 
3. MELYIK HÍRESSÉGNEK VAN HOZZÁD HASONLÓ HASA?
a.) Geri Halliwellnek, olyan kockás, hogy amõbázni lehetne rajta
b.) Britney Spearsnek, aki ugyancsak megváltozott: ha õ felszedett, akkor én is megtehetem!
c.) Homér Simpsonnak, egy nehéz hét után a gyorséttermekben
 
4. MILYENEK A COMBJAID?
a.) izmosak és vékonyak
b.) virslik, helyenként lötyögõsek
c.) mint a túró, a narancsbõr felett már elvesztettem az irányítást
 
5. NEVETÉS KÖZBEN HOGYAN VISELKEDIK A NYAKAD?
a.) feszes marad
b.) kicsit rázkódik
c.) úgy himbálózik, mint a harang nyelve a templomban vasárnap
 
6. HOGYAN NÉZ KI A MELLED MOSTANSÁG?
a.) telt és feszes, de van benne lágyság is
b.) kicsit már lóg, ha nincs rajtam megfelelõ melltartó
c.) mint a spániel fülei
 
7.) NÉZD MEG A HÁTAD A TÜKÖRBEN! MIT LÁTSZ?
a.) a gerincem vonalát
b.) zsírpárnákat tornyosulni a melltartóm vonala alatt
c.) egy nagy pudingot, de nem azt a nyálcsorgatót…
 
ÉRTÉKELD!
Többségében a.):
DACOLSZ A KORRAL!
A lehetõ legjobb formádban vagy, és fogadjunk, hogy még mindig tele vagy kihasználatlan energiákkal! De ahogy múlnak az évek, már nem lesz annyira egyszerû karcsúnak és feszesnek maradnod. Használd a tested, különben késõbb búcsút mondhatsz neki! Ne ess abba a hibába, hogy szerencsés testalkatúnak vallod magad, és nem edzel emellett egy percet sem! Egyszer, sajnos, minden elmúlik, és jön, aminek jönnie kell.
FITT TIPP
Válaszd a „Mozdulj meg!“ kezdetû edzéstervet, és végezd is el a gyakorlatokat, amelyek garantáltan megizzasztanak egy fél óra erejéig, és ezt heti 2-3 alkalommal ismételd is meg! A„Nyújts a tökéletességért!“ ötletei ezen felül még megadják azt a pluszt is, amire vágysz. Ezt kövesse heti 2-szer súlyzógyakorlat és biztosan elégedett leszel a jövõben is magaddal!
 
Többségében b.):
A TESTED KORA EGYENLÕ A SZÜLETÉSNAPJAID SZÁMÁVAL!
Egy kicsit már eleresztetted magad? Szó szerint? Megviseltnek és stresszesnek érzed magad, miközben visszasírod a 10 évvel ezelõtti énedet? Ne aggódj, mert a kortalanító edzéstervünkkel bõven van még remény! A tested energiaszintjét felturbózhatod, ha újra mozgékonyabb életet folytatsz, és beleviszed a sportot a mindennapjaidba. Ha pedig eddig távol állt tõled, sosem árt elkezdeni, mert csak a hasznodra válik!
FITT TIPP
Kezdd a napod egy 20 percnyi sétával, és juss el az egyórás sétáig, fokozatosan! Olvasd el a „Mozdulj meg!“ címû részt ehhez! Amikor ezt már könnyedén teljesíted, próbáld ki a 10 perces nehezebb izommunkát igénylõ gyakorlatokat, hogy igazán beindítsd a vérkeringésed! Kövesd a tippjeinket az „Erõsítsd a gyenge pontjaid!“ részben: hetente kétszer, hogy plusz kalóriákat égess! Ezt kombináld heti egyszer a „Nyújts a tökéletességért!“ gyakorlataival!
 
Többségében c.):
A TESTED GYORSABBAN ÖREGSZIK, MINT SZERETNÉD
Semmiképp se pánikolj! Megállíthatod az idõt, vagy legalábbis lelassíthatod, ha követed a tanácsainkat és becsületesen betartod az edzéstervet, amit pontosan Neked állítottunk össze!
FITT TIPP
Kezdésnek elég a mai napon 10 percet csinálnod a „Mozdulj meg!“ edzésterv szerint, holnap 10 perc az „Erõsítsd a gyenge pontjaid“ kezdetûbõl, és következõ nap is 10 perc a „Nyújts a tökélességért!“ címû tippekbõl. Hagyj ki egy napot, és kezdd el újra a 3 napos ciklust! A trükkje ennek a módszernek a „gyakran keveset“ elv, amivel könnyebben ráveheted magadat a rendszerességre, és mindez nem kerül sok idõbe sem. Ez a lazább edzésterv túl könnyûnek is tûnhet, de még nagyobb a sikerélmény, ha többet is meg tudsz csinálni belõle. Ez a saját érdeked!
 
ERÕSÍTSD A GYENGE PONTJAID!
MIÉRT? Az alakformáló gyakorlatok nem építenek ki olyan izmokat, hogy Madonnával kelj versenyre, de Te is fiatalabbnak fogsz látszani, az biztos! 30 éves kortól lassan elkezdenek leépülni az izmok, és a kalóriaégetés is lassabb lesz.
…viszont ha teszel ez ellen egy kis edzéssel, hogy több kalóriát égess, lassíthatod az öregedési folyamatot, mint például az ezzel járó narancsbõr elterjedését vagy a vizelettartási problémákat. Általános, egyszerû súlyzógyakorlatokkal ugyanúgy sikerrel jársz majd, mert ezzel szintén lelassulnak az öregedési folyamatok, a csontok erõssége és sûrûsége, az izmok feszessége, a hajlékonyság, és vérnyomás tekintetében, sõt az anyagcseréd sem lassul le olyan mértékben, mint sport nélkül.
 
HA CSAK EGY DOLGOT TESZEL…
Bevásárlókocsi kényelmes tologatása helyet vegyél inkább két kosarat a szupermarketben (persze ha nem egy hétre   elõre vásárolsz be, mert azt úgy sem bírnád el). Egy idõ után észre fogod venni a hatását, mikor már megfeszülnek a karizmaid, és elönt a büszkeség. Alternatívaként gyárthatsz otthonra is súlyokat, egyszerûen emelgess két darab másfél literes ásványvizes üveget, vízzel vagy homokkal töltve!
 
EZT PRÓBÁLD KI!
- Nem kell, hogy rendes fekvõtámaszokkal szenvedj, hidd el, az is ugyanolyan hatásos, ha leteszed a térded a földre, és többet is meg tudsz belõle csinálni! Ne feledd, hogy a fokozatosság mindig lényeges a sportban, különben hamar elmegy a kezdeti lelkesedésed! Csinálj kétszer 15 fekvõtámaszt a hátad és a mellkasod erõsítésére.
- Aztán összpontosíts a hasadra! Feküdj a hátadra, és emeld fel a lábaidat a plafon felé, tartsd meg, és lassan számolj el tízig!
- Ezután térj át a lábakra és a fenékre! Hogy újra formás hátsód és combjaid legyenek, csinálj guggolásokat! Állj kicsit terpeszbe úgy, hogy kicsit álljanak kifelé a lábujjaid! Engedd le a feneked a térded vonaláig, majd vissza! Ha ebbõl egy tízes sorozat már túl könnyû, vegyél hozzá mindkét kezedbe egy-egy ásványvizes palackot!
AZ EREDMÉNY:
Minél jobban erõsíted magad fizikailag, minél több oxigén jut az izmaidba, annál több kekszet meg csokit "éget" majd el a tested! Ami szintén elmondhatatlanul fontos, hogy a megerõsödött izmok sokkal jobban támasztják a csontokat, ami nemcsak csökkenti a csontritkulás (osteoporosis) veszélyét, hanem feszesíti és megszilárdítja a tested. Vedd még hozzá azt a szomorú tényt is, hogy minden második nõ 50 év felett csontritkulásban szenved amiatt, hogy egész életében elhanyagolta a mozgást.
 
MOZDULJ MEG!
MIÉRT? Attól aggódsz, hogy egy kis mozgásba majd bele fogsz halni? Éppen ellenkezõleg! Minden, ami a szívedet gyorsabb pumpálásra készteti, annak hatására a szervezeted több energiát termel.
A testedzõ gyakorlatok most még fontosabbak, mint valaha, hiszen 30 felett minden eltelt tíz év után átlagosan 5%-kal lassulnak az anyagcsere-folyamatok. Ami azt jelenti, hogy mindenképp felszedsz majd egy kis (vagy sok) súlyfelesleget, még akkor is, ha egy dekával sem eszel többet, mint azelõtt. Így beláthatod, tényleg nincs más hátra, mint a sport segítségével úrrá lenni a sütik hatásán.
 
HA CSAK EGY DOLGOT TESZEL…
Sétálj! Kezdd elõször csak 10 perccel a legközelebbi park körül, majd fokozatosan juss el az 1 órás gyalogláshoz. Azt is megteheted, ha nem túl forgalmas a környék, hogy autó vagy busz helyett sétálsz pár megállót és úgy jutsz el oda, ahova épp menned kell. Elõször soknak tûnhet, de ha hozzászoksz, már hiányozni is fog az életedbõl, csak el kell kezdened!
 
EZT PRÓBÁLD KI!
Csinálj bármit, ami igazán érzed, hogy megmozgat, például menj ki egy fél órára  bringázni a gyerekeiddel, amit õk is élvezni fognak, vagy menjetek el úszni a barátnõddel, nem az a lényeg, hogy mit választasz, hanem az, hogy addig csináld, amíg élvezed! Bizonyított tény, hogy sokkal hatékonyabb a heti párszor fél órás mozgás, amivel egész héten fittnek érzed magad, mint egyszer egy héten meghalni a futópadon egy óra alatt. Egyszerûen az a lényeg, hogy csak az a tevékenység válik egy életre szóló egészséges szokássá, amit igazán van is kedved csinálni.
 
AZ EREDMÉNY:
Rögtön ragyogóbbnak, könnyebbnek és energikusabbnak érzed magad! Négy héten belül hallani fogod azt a  mondatot, ami melengeti a szíved és a lelked: „Csak nem fogytál?!“ És a lehetõség adott, hogy azt válaszolhasd, hogy de, igen! Az arcod szintén újra sugározni fog a fiatalságtól, a friss oxigén megteszi a hatását. 20 perc könnyû futás jobb, mint bármilyen kozmetikai arckezelés.
 
NYÚJTS A TÖKÉLETESSÉGÉRT!
MIÉRT? Az izmaid nyújtása nélkülözhetetlen a ruganyosság megõrzéséhez. Ne aggódj, nem kell ehhez a lábadat a nyakadba tenned, hogy a nyújtásnak eleget tegyél! Óvatosan és lassan csináld, minden testrészed egyenként!
 
HA CSAK EGY DOLGOT TESZEL…
A Pilates remek módszer arra, hogy javíts a ruganyosságodon! Ha már majdnem a szemed elõtt vannak a lábujjaid, feszítsd viszsza és érintsd meg õket! A Pilates egyszerû ki- és belégzés, valamint nyújtó gyakorlatok segítségével javítja a testtartást, általa  magasabbnak és karcsúbbnak fogsz tûnni. A függeszkedés is hatásos, számolj tízig, és utána még nyúlj el a szõnyegen pár percre.
 
EZT PRÓBÁLD KI!
A jóga is élvezetes kihívás, amely a mélyebb izmokat alaposabban megmozgatja, mint másfajta mozgás. Elõször nem árt megtanulnod a jóga alapjait, még kezdõként is könnyû néhány pózt elsajátítani otthon, és közben tökéletesen fiatalnak érezheted magad! A gyakorlatok közben figyelj a légzésedre! Lassúak és mélyek legyenek!
 
AZ EREDMÉNY:
Amikor uralod a mozdulataid, úgy érzed, mintha lebegnél. Ha esetleg még több ösztönzésre lenne szükséged, akkor még annyit a jógáról, hogy ezeknek a relaxáló gyakorlatoknak a hatására még az alvásod is nyugodtabb, ezáltal hatékonyabb lesz. Így a testednek több ideje lesz arra, hogy az öregítõ méreganyagokat eltávolítsa.
 
Viszlát cellulitisz, Isten veletek sötét karikák!