STOTT Pilates

Előre figyelmeztetünk, nem lesz könnyű. De megéri. A STOTT PILATES gyakorlatai ugyanis logikusan felépítettek, anatómiailag alátámasztottak, és megtanítanak izmaid gazdaságos használatára, a helyes testtartásra. A tested által szerzett „tapasztalatok”  más sportágak űzése közben is segítségedre lehetnek.

 

Első az ELMÉLET

Ennek a gyakorlatsornak a végrehajtása előtt feltétlenül szükséges megismerkednünk a STOTT PILATES alapelvekkel.

 

Az alapelvek:

  1. Speciális légzéstechnika
  2. Medence beállítása
  3. Bordakosár beállítása, helyzete
  4. Lapocka, vállöv stabilizációja
  5. Fej és nyaki gerinc beállítása, helyzete 

Légzés 

Háromdimenziós légzésre törekszünk, a levegőt mellkasunk hátsó-oldalsó részébe szívjuk. Mi ennek az oka? Hasizmainknak óriási szerepe van gerincoszlopunk (ágyéki gerincünk) stabilizációjában, melyek hasi légzés esetében elernyednek és nem tudják „óvni”, helyesen tartani azt.

FONTOS!

Belégzés: orron át, a mellkas hátsó-oldalsó részébe irányítva.

Kilégzés: szájon át, hosszan, résnyire nyitott ajkakkal (mellkas bezárul), bordacsúcsok közelítésével.

 

Medence beállítása

 

Medencénket semleges helyzetben kell stabilizálnunk. Semleges medencehelyzetben az ágyéki gerincünk egészséges (homorú) ívét megtartjuk. A szeméremcsont és a medencecsontjaink egy síkba kerülnek, hanyattfekvésben a keresztcsontunkat érezzük a talajon.

A STOTT PILATES gyakorlatokkal távlati célunk az, hogy hasizmainkat úgy megerősítsük, hogy későbbiekben a legtöbb gyakorlatot az „S” alakú gerincgörbület megtartásával, semleges medencehelyzetben végezhessük, hiszen gerincoszlopunk számára ez a legkíméletesebb.

 

Imprint helyzetben az ágyéki gerincünk íve kiegyenesedik, mivel haspréssel a medencecsontunkat közelítjük az alsó bordáinkhoz.

FONTOS!

Az imprint (hasprés) közben farizmaink lazák maradnak. Imprintben akkor dolgozunk, ha mindkét lábunk a levegőben van, vagy kezdőknél túl gyenge hasizmok esetén semleges medencehelyzetben végzendő gyakorlatoknál is.

 

Bordakosár helyzete 

Mivel a hasfal az alsó bordákhoz kapcsolódik, így ennek stabilizációja is összefügg a hasizmok munkájával és a légzéstechnika helyes alkalmazásával.

 

Lapocka stabilizációja 

Lapockánk rendkívül mozgékony, 6 féle irányban mozog, így nagy szükség van stabilizációjára, hogy vállunkat helyesen tudjuk tartani.

 

A fej és a nyaki gerinc beállítása 

A semleges ívű nyaki gerincet másként tudjuk meghatározni különböző testhelyzetekben (állva, ülve, fekve). Mozgás közben nagyrészt követnie kell a felsőháti szakaszunk ívét. Soha nem érezhetünk feszültséget a nyakunkban. Tekintetünk megfelelő helyre irányítása is segítségünkre lehet.

FONTOS!

…a helyes kiindulóhelyzet beállítása, melynek szintén feszültségmentesnek kell lennie, de ez nem egy ellazult helyzetet jelent, hiszen a semleges medencehelyzet megtartása is a mély izmok és ferdehasizmok megfeszítésével történik.

 

MI A KÜLÖNBSÉG? A Pilates és a STOTT Pilates  

 

A STOTT Pilates teljes ízületvédelemre törekszik!

•A hasizmok, mélyizmok megerősítésével fokozatosan imprint helyzetből (hasprés) neutrális (semleges) gerinchelyzetben végezhetitek a gyakorlatokat!

 

JÓTANÁCSOK az edződtől

 

A gyakorlatsorban gumiszalagot (Flex band) használunk, melynek legfőbb célja, hogy növeljük az ellenállást. Így bizonyos esetekben nehezebb a feladat!

 

Az összes gyakorlatot

•lassan,

•kontrollal,

•folyamatosan,

•természetes légzésritmusban végezd.

•A levegő kipréselésének megkezdése (stabilizáció) mindig előzze meg a mozdulatok elindítását (mobilizáció).

•Ha szükséges, a fejed –feneked alá helyezz párnát az izmok feszülésmentesítésére.