×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Wellness trainer, személyi edző, wellness menedzser

Az alapkövetelményhez tartozik a fitness instruktorok és a személyi edzők foglalkoztatása. köszönhetően az állami szabályozásnak (168/2001. (IX. 14.) kormányrendelet) és a Személyi Edzők Szövetségének (MFSZ), ezeket a munkaköröket, csak sportszakmai OKJ-s végzettséggel és az arra épülő szakirányú továbbképzéssel lehet betölteni.

 

Napjainkban számos edzeni vágyó ember fogad személyi edzőt, aki a fittségi célok és az egyéni egészségi-fittségi állapot figyelembe vételével képes kialakítani a legideálisabb edzéstervet.

 

Az egyre bővülő szolgáltatások a fitness - wellness létesítményekben megkívánják a sokoldalúan felkészített munkaerő alkalmazását. A wellness, mint reform életmód koncepció ugyanakkor még az eddigieknél is nagyobb kihívás elé állítja azokat a szakembereket, akik ezen a területen ténykednek. Lévén, hogy a wellness a fizikális fittségen kívül számos más elemet is tartalmaz, megfogalmazódott az igény egy új szakterület kialakítására, mely magába integrálja a meglévő alapszakmákat. Ez a wellness trainer-i munkakör, mely Németországban már igen elterjedt a szállodákban és wellness központokban.

 

A wellness érdekessége és legfőbb újdonsága, értéke egy újfajta szellemiségben - lelki aspektusban keresendő. Itt a test, a lélek és a szellem egyaránt a középpontban áll, hangsúlyosan szerepet kap a személyes kontaktus fontossága, a megfelelő önismeret és önmenedzsment, a helyzetfüggő kommunikáció alkalmazása az edzők és a vendégek viszonyában. A wellness trainer-nek ismernie kell az alkalmazható relaxációs technikákat, energetizáló gyakorlatokat, képesnek kell lennie a fárasztó izzasztó testgyakorlatok mellett az alternatív mozgáselemek, a távolkeleti mozgásfajták adaptálására is. Tiszában kell lennie a wellness alapterületeivel, a natúrmedicinától a reformtáplálkozáson át a szépségápolásig, hiszen itt egy egyénre szabott életmódprogram kreatív kialakítása a cél, nem csupán az edzésprogram öszszeállítása.

 

Minthogy a wellness célcsoportja jóval tágabb, mint a fitnessé, a wellness trainereknek járatos kell lenniük a bizonyos egészségi problémával rendelkező célcsoport, az ún. speciális populáció részére kialakított preventív edzéstervezési lehetőségekkel, és fitness terápiás ismeretanyaggal. Ez különösen fontos, hiszen ez a feladatkör team munkát követel meg a gyógytornász, orvos, és más terapeuták részéről.

 

A Wellness Trainer tehát olyan személyi edzői végzettséggel rendelkező sportszakember, aki képes a wellness mozgás trendeket és a terápiás ismereteket is felhasználni a speciális populáció edzésére, valamint a wellness alapelemeit adaptálva életmódprogramot tud kialakítani kliensei számára.

 

A sportszakirányú végzettséggel rendelkezőknek azonban a Wellness Menedzser munkakört is ajánljuk, akinek feladata a wellness hotelek, központok, fitness termek közép- és felső vezetőjeként többek között az üzleti terv kialakítása, a szolgáltatási programcsomagok kidolgozása, fejlesztése, az egyes részlegek munkájának összehangolása és a nyereséges üzletvezetés biztosítása.A sportszakmai végzettség nélküli érdeklődők részére is nyitott azonban a wellness-fitness karrier felé vezető út! Részükre a következő számban mutatjuk be képzési rendszerünk kínálta lehetőségeket.