Eddzen személyi edzővel!

A hagyományos sportok bármelyikénél nagy hangsúlya van az edző-tanítvány kapcsolatnak. Nemcsak a sportoló jó fizikai adottságai számítanak, legalább annyit ér egy megfelelő szaktudású ember, aki ezek teljes kibontakoztatására képes. Másrészről, aki már végigjárt és megélt bizonyos lépcsőfokokat az adott területen, még időben...

 

 

...felhívhatja annak buktatóira és nehézségeire tanítványa figyelmét. Nincs ez másként a fitnesz és a wellness esetében sem, bár ha itt edző-tanítvány kapcsolatról és ennek előnyeiről gondolkodunk, speciális területen járunk. A „hagyományos” sportokban is van olyan, aki szabadideje kellemes és hasznos eltöltésére erőlteti magát napról napra, és van olyan, aki középszinten versenyez, vagy életének fő céljául tűzi ki a legrangosabb versenyen való eredményes részvételt. Ez utóbbi kategória gyakoribb, ha pl. úszásról, birkózásról, vízilabdáról beszélünk.

 

Ezzel ellentétben fitneszterembe – annak jellegéből adódóan – az emberek nem azért járnak, hogy részt vegyenek e sportág versenyein – bár ilyenek is szép számmal akadnak –, hanem hogy a napi fárasztó munka előtt vagy után karbantartsák testüket, óvják egészségüket, hasonló érdeklődésű emberek körében jól érezzék magukat. Ráadásul edzéseik időpontját ők maguk határozzák meg egy személyi edzővel, így nincsenek megkötve. A legtöbb sportban már gyermekkortól részt kell venni az edzéseken. A fitnesz és a súlyzós edzés óriási előnye, hogy bármilyen életkorban el lehet kezdeni, csupán fel kell keresnünk egy megfelelően felszerelt edzőtermet, és máris sportolhatunk.

 

Így viszont az a kemény munka kerül veszélybe, ami nem kerülhető meg az edző által irányított munkában. Az ember, ha csak magától végzi a gyakorlatokat, ráadásul saját kútfőből, hajlamos a lazsálásra, túlontúl kíméli önmagát, és így nem ér el megfelelő eredményt. Vagy éppen ellenkezőleg, túlhajszolja magát, és ez sérülésekhez, kiégettséghez vezethet. Ezt küszöböli ki, ha a fitneszben, súlyzós edzésben, „gyúrásban” is személyi edző irányítja munkáját. Persze ez nem azt jelenti, hogy kevésbé érzi magát szabadnak, halálra fogják dolgoztatni. A jó személyi edző arra épít, hogy tanítványa egyáltalán mit akar elérni, figyelembe veszi esetleges sérüléseit, életkorát, adottságait, sportmúltját. Nem beszélve a hozzáértésről, ami ugyanolyan fontos e területen, mint bárhol máshol.

 

Ha – mondjuk –   vezető nélkül kellene megtanulnunk kézilabdázni, éppoly kevéssé fejlődnénk, mintha csak magunktól súlyzóznánk. Ha egyedül edzünk, megvan az esélye a húzódásoknak, különböző sérüléseknek stb. Egy megfelelően felkészült személyi edzővel mindez elkerülhető, nem beszélve arról a jó érzésről, hogy valaki számon tartja fejlődésünk irányát és ütemét, inspirálóan hat, ha vár ránk valaki az edzőteremben, aki csak nekünk szenteli idejét.  

 

A Váci úton található Alexandra Fitnessbe látogató fejlődni vágyók mind a tárgyi felszereltség, mind a kiváló felkészültségű edzők tekintentetében jó helyen járnak. Edzőink a számos Magyar-, Európa-, és világbajnokság helyezettjei, dobogósai, győztesei mellett előszeretettel és szívesen, gondosan foglalkoznak azokkal a kedves vendégekkel is, akik nem másokkal akarnak versenyezni, hanem önmaguknak akarnak bizonyítani, akik önmaguk testi, szellemi és lelki képességei határait szeretnék kitolni.

 

Turós György