×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Uniós Wellness II.

Előző számunkban megismerkedhettek a wellness termek általános jellemzőivel. Most a tárgyi feltételeket vesszük sorra. A wellness termek e szempontból 2 csoportra oszthatók. Vannak teljeskörű szolgáltatást nyújtó, azaz mind súlyzós gépekkel, mind kardio gépparkkal, valamint gimnasztikai/aerobik teremmel rendelkezők.

 

Valamint lézetnek nem teljeskörű szolgáltatást nyújtó, vagyis a fent felsoroltakból csak egy-vagy kétféle testedzési lehetőséget biztosító létesítmények.

 

1. Kardiotréning folyamatos pulzuskontrollal

 

mind az egészséges, mind a speciális   populáció igényeit kielégítő gépparkkal (egyéni pulzus-célzónák beállítására és kontrollálására alkalmas kardiogépek) vagy mozgásprogrammal (aerob testmozgási lehetőségek pulzusmérő óra használatával, az egyénenkénti edzettségi szintnek megfelelő intenzitással).

 

Az edzőtermekben kardiogépek mennyisége a súlyzós gépek számához viszonyítva min. 25 százalék optimális esetben 50 százalék.

 

Az aerobik termekben, mozgásstúdiókban a pulzuskontrollált órák száma a teljes óraszám min. 15 százaléka, de legalább napi egy, minden résztvevő által pulzusmérővel végrehajtható edzés legyen, amelyhez a tárgyi feltételeket (pulzusmérő órákat) a teremnek kell biztosítania.

A kardiogépek között alapkövetelmény, hogy mind az alsótest, mind a felsőtest edzésére rendelkezésre álljon legalább 1-1. rehabilitációs célokra is alkalmas berendezés, pld. karergométer és háttámlás kerékpár.

 

A kardiogépeknél lényeges, hogy beépített szívfrekvencia-érzékelővel rendelkezzenek, vagyis a mellkasra rögzített pulzus-jeladó öv által mért szívverések száma   a gép monitorán edzés közben folyamatosan figyelemmel kísérhető legyen.

 

2. Izotonikus (súlyzós) edzés

 

Az edzőtermekben a rehabilitációra is alkalmas erőfejlesztő gépek, berendezések száma a teljes gépparkhoz viszonyítva min. 15 százalék legyen.

 

A preventív/rehabilitációs célokat szolgáló gépparknak biztosítania kell az alábbi izomcsoportok súlyzós edzését: karfeszítők, karhajlítók, mell-, váll-, és hátizmok, gerincmerevítő izomcsoport, has- és farizmok, combfeszítők- és hajlítók. (A „rehabilitációra alkalmas gép” követelményeinek megfelel az állítható magasságú csiga, amellyel csaknem minden izomcsoport átmozgatható; e mellé állíthatók be kiegészítésként R.O.M. opcióval rendelkező lapsúlyos gép, hogy számuk elérje a teljes géppark 15 százalékát.)

A gépek esetén alapkövetelmény az, hogy a használó személy magasságához, végtagjainak hosszához könnyen beállíthatóak legyenek, valamint az ülések kialakítása a gerinc, illetve a törzs anatómiailag helyes alátámasztását, stabilizálását biztosítsa a gyakorlatok végrehajtása közben, hogy a súlyzós edzésben nem járatos, vagy gyenge, esetleg sérült izomzatú vagy ízületű vendégek is teljes biztonsággal végezhessék az erősítő gyakorlatokat, amelyek pontos végrehajtását a gép karjainak mozgáspályája segíti, illetve határozza meg.

További fontos szempont a gépek kiválasztásakor, hogy azok karjai külön-külön mozgathatóak legyenek (ellentétben a régebbi típusú gépekkel, ahol a jobb- és baloldali erőkarok csak egymással összekötve mozdíthatók meg), hogy ezáltal az esetleges asszimetrikus terhelés hatására (pld.sérült végtag kímélése miatt kialakult izomzat-gyengülés, vagy „egyoldalas” sportágak, például tenisz, squash esetén megerősődött domináns oldali izmok) kialakult eltérések jól korrigálhatók, megszüntethetők legyenek.     

Az aerobik termekben alapfeltétel a teljes óraszám min. 15 százalékában, de legalább napi 1 órában a speciális célcsoportba tartozó résztvevők által is végrehajtható kondicionáló edzések   (gumiköteles erősítés, konditorna, kismama-torna, fit-ball tréning, gerincgimnasztika, stb.) órarendbe iktatása, amelyet az adott óratípusban járatos, szakirányú képzettséggel rendelkező edző vezethet.

 

3. Csoportos vagy egyéni stretching

 

Az edzőtermekben min. 8 m2 –nyi, nyújtó gyakorlatok elvégzésére alkalmas szabad terület, min. 2 db, nyújtó gyakorlatok végzésére alkalmas eszközzel (pld. bordásfal és fitt-ball), valamint szőnyeggel (matraccal) ellátva;

Az aerobik stúdiókban minden órának tartalmaznia kell min. 5 percnyi nyújtó, lazító gyakorlatot, ezenkívül legalább napi 1 óra, elsősorban   hajlékonyság-fokozó és ellazulást, stresszleépítést elősegítő tréningnek (pld. jóga) kell szerepelnie az órarendben.

 

Dömötör Edit