×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Aerobik, ha görög

Idén is fellép Budapesten, a Nemzetközi Fitnesz és Aerobik Szövetség (IFFA) őszi kongresszusán Dimitris Koutras; az Európa több országában is népszerű, görög származású aerobik előadó és oktató, ráadásul meglepetés-programot készít a magyar közönségnek. Az Athéni Sport Egyetemen végzett szakember 1991 óta Németországban él, tíz éve nemzetközi aerobik oktató.

Az Athéni Sport Egyetemen végzett szakember 1991 óta Németországban él, tíz éve nemzetközi aerobik oktató.

 

Névjegy

Dimitris Koutras

Nemzetközi szakmai kongresszusokon 1994 óta tart bemutatókat, az IFFA 1997-es görögországi és 1999-es ausztriai kongresszusának főszervezője volt. Több mint tíz éve tanácsadóként működik a kontinens több fitnesz stúdiójában, latin táncelemeket felhasználó kurzusai különösen népszerűek Berlinben, Prágában és Budapesten. Nemzetközi aerobik hálózat létrehozását tervezi.

 

Jó a színvonal

 

Sokszor járt Magyarországon?

 

Talán ötször vagy hatszor. Legközelebb a szeptember 17-18-i IFFA-kongresszus alkalmából látogatok Budapestre, aztán pedig november 4-6-a között utazok a magyar fővárosba, egy felsőfokú aerobik edzői tréningre.

 

Milyennek látja Magyarországot, a magyarokat?

 

Budapest gyönyörű, barátságos emberekkel. Eddig, sajnos, keveset láttam a városból, de most úgy tervezem, egy kicsit tovább maradok, hogy jobban megismerjem.

 

Hogyan jellemezné a magyar fitnesz és aerobik kultúrát más országokkal összevetve?

 

Úgy érzem, az aerobik rendkívül népszerűvé vált Magyarországon, az emberek megértették, hogy a fitnesz szemléletnek életük részévé kell válnia. Szerintem jó a színvonal, a magyar edzők valahogy nagyon magukénak érzik az aerobikot, a közönség pedig lelkes. Azt hiszem, életem legjobb kongresszusa a két évvel ezelőtti volt Budapesten! 

 

Az ötlet

 

Milyen programmal érkezik a budapesti IFFA-kongresszusra?

 

Több step és aerobik oktatási módszert is bemutatok érdekes újdonságokkal, például latin táncelemekkel, de előre nem akarok többet elárulni, legyen meglepetés!

 

Oktatóként és előadóként is részt vesz a rendezvényen?

 

Igen, frissen kidolgozott tréningmódszereim mellett új koreográfiákat állítottam össze és új dalokat találtam a gyakorlataimhoz. Előadóként arra fogok törekedni, hogy a közönség élvezze a bemutatót.

 

Hogyan szokott készülni a bemutatókra?

 

Mindig újabb oktatási eljárásokon töröm a fejem, újabb és újabb koreográfiákat próbálok és persze folyamatosan zenéket vadászok.

 

Mennyit gyakorol naponta?

 

Ez nagyon változó. Olykor naponta két-három órán keresztül foglalkozom a koreográfiával vagy azzal, hogy megtaláljam a legmegfelelőbb zeneszámokat. Mindig igyekszem különleges ötleteket találni a koreográfiákhoz, és egyszerű, mégis izgalmas oktatási módszereket kigondolni.

 

Számítógép és edzés

 

Melyek a nemzetközi fitnesz élet újdonságai?

 

Úgy látom, egyre népszerűbb a táncelemekkel színesített. a különféle stílusokat vegyítő aerobik. Hódítanak a wellness edzések, a jóga és a pilates gerincgimnasztikai tanfolyamok.

 

Milyennek látja az aerobik jövőjét?

 

Az utóbbi években jelentős mértékű professzionalizálódás ment végbe, ezért fontosnak tartom, hogy az edzők erős, megbízható képzést kapjanak.

 

Hogyan alakul a napirendje?

 

Mindig másként, nem osztom be előre az időmet. Előfordul, hogy reggeltől estig dolgozom, néha meg az egész napom szabad. Jellemzően a hétvégéim a legfeszítettebbek: edzői tanácsadásokon és szakmai kongresszusokon veszek részt. Amúgy reggelente általában 8-9 óra körül kelek, azonnal leülök a számítógépem elé, válaszolok a leveleimre, megreggelizem és irány az edzőterem. Este, ha marad időm,   találkozom a barátaimmal. Kikapcsolódásként sokat gitározom, a szabadságaim alatt pedig legszívesebben síelek a hegyekben vagy vizisízek, szörfözök.

 

Mennyire ügyel az egészséges étkezésre?

 

Azt hiszem, elég egészségesen étkezem, szeretem a tésztákat, a halat, a csirkét, és néha nem vetem meg a jó vörösborokat. De túlzás lenne azt állítani, hogy mániákusan figyelek arra, mit fogyasztok.

 

Családra nincs idő

 

Van családja?

 Most éppen Athénban töltök néhány napot, a múlt héten Lengyelországba utaztam, azt megelőzőleg pedig Egyiptomban jártam. Családra így nincs nagyon időm.

 

Ilyen sűrű program mellett hogyan lehet összehangolni a magánéletét az aerobik karrierrel?

 

Jó, megértő barátokra van szükség.

 

Mi újság a hölgy rajongókkal?

 

Hát, ez nem mindig egyszerű dolog, de valahogy boldogulok velük…

 

Mi a jelmondata az életben?

 

Legyél önmagad; ne utánozz senkit, hanem újulj meg.

 

Milyen tervei vannak rövid és hosszú távon?

 

Jelenleg egy nemzetközi aerobik hálózat létrehozásán dolgozom, amely német, lengyel, magyar, valamint cseh és görög aerobik iskolákat kötne össze. Felsőfokú oktatói tréningeket vezetek, mindenképpen át szeretném adni a tudásomat és a tapasztalataimat. Emellett mindenképpen szeretném segíteni a tehetséges előadókat abban, hogy külföldön is megjelenhessenek.

 

Hofer László