Milyen görkorcsolyát használjunk?

Ismerünk mű-, gyors-, hoki-, agresszív-, terep-(off road), lesikló-(down hill), és fitnesz görkorcsolyát, hagyományos és soros kivitelben.

Mű-görkorcsolya

Azoknak ajánlott, akik minél több technikai elemet kívánnak elsajátítani (pl. különböző ugrások, forgások, stb.). A mű-görkorik hagyományos görkorcsolyák.

 

Hoki-görkorcsolya

A különböző technikai elemek végrehajtásánál jóval nagyobb sebesség érhető el. Felfüggesztése íves (két középső kerék picit lejjebb van állítva, mint az első és utolsó), hogy a fordulatokat, forgásokat könnyebben lehessen végrehajtani.

 

Gyors-görkorcsolya

Ennél a típusnál a nagy sebesség elérése a döntő. Cipője alacsonyszárú, hosszú felfüggesztéses, 5 nagyméretű kerékkel.

 

Agresszív-görkorcsolya

Úgy van kiképezve, hogy használójának lehetősége legyen különböző rámpákon, korlátokon gurulni, akadályokat átugrani. Műanyag, magasszárú, zárt görkori, kisméretű kerekekkel.

 

Terep-görkorcsolya

Egyenetlen, rossz minőségű talajon használják. Műanyag, zárt cipős, 2-3-4 db nagyméretű (kb. 100-110 mm-es), terepmintázatú kerékkel, hosszú felfüggesztéssel.

 

Lesikló-görkorcsolya

Extrém görkorisok használják lejtős úton, hegyről lefelé. Jellemző rá a nagy sebesség elérése. 5 kerekes, zárt, műanyag görkori, alacsony szárral, hátul V alakú kivágással.

 

Fitnesz-görkorcsolya

Átmenetet képez az összes többi között oly módon, hogy az általános használatra a legtökéletesebben megfeleljen. Lehet zárt, műanyag vagy kombinált, úgynevezett soft cipős.

A jó görkorcsolyák követelményei, hogy jól fogja a cipő a bokaizületet. Nagysága a láb méreteihez igazodjon. Kicsik esetében lehet 1-2 számmal nagyobbat venni. Ügyelni kell a cipő fűzésére is. A túl lazára hagyott cipő nem tartja eléggé a bokát, túl erős befűzés esetén pedig a láb vérellátása csökkenhet. Hasonló okokból kifolyólag nem javasolt az egycsatos görkorcsolyacipők alkalmazása.

 

A vázat a cipőn általában középre szerelik, de versenyszámtól függően ez természetesen eltérő lehet, például rövid pályás versenyeknél (short track) a cipő bal felére szerelik. Ha a görkorcsolya kerekei nagyon megkoptak, akkor ki kell cserélni őket. Általában a kerekek belső fele kopik jobban. Amenyiben a kopás még nem olyan nagy mértékű, elég megcserélni azokat. Nem mindegy azonban, hogy melyik hova kerül. A görkorcsolyák ápolása kimerül abban, hogy vigyázunk és kerüljük a vizes és a poros pályákat. A csapágyakat időnként be kell olajozni, esetleg ki kell tisztítani. Ilyenkor érdemes a csavarokat is utána húzni. Ha a kerekek már megkoptak, de még nem olyan nagy mértékben, hogy feltétlenül cserélni kelljen, akkor megfordíthatjuk-, illetve érdemesebb megcserélni azokat. Ezt lehet csak az egyiken, de ajánlott mindkét görkorcsolyán végrehajtani.

 

http://www.gorzenal.hu/