Tekerd körbe Karintiát!

13 Titelbild Kaernten2018 904Karintia Ausztria legdélebben fekvő tartománya, a szinte örök napfény világa, ahol az Alpok déli oldalának hegyes-völgyes vidékét csak a szebbnél-szebb tavak szakítják meg. A télen népszerű síterepek nyáron fantasztikus kerékpáros kirándulásokat ígérnek.

Nagy karintiai tókerülő túra
Egy 340 kilométer hosszú kerékpártúra Ausztria legdélebbi tartományának legszebb tavaihoz
Képzeld el egy egyhetes aktív nyaralást, ahol felfedezhetitek Ausztria napfényes délvidékét két keréken! Kerékpározzatok kristálytiszta vizű, türkiz tavak mentén, járjátok be az olasz és szlovén határ közelében található lenyűgöző domb- és hegyvidéket. A rendelkezésre álló idő és a kondíció függvényében a 340 kilométer hosszú, változatos útvonal tetszőleges számú szakaszra osztható. A legideálisabb, ha az egész kerékpártúrára legalább egy hetet beterveztek, így elegendő idő marad, hogy kiélvezzétek a kellemesen meleg vizű hegyi tavak nyújtotta felfrissülési lehetőséget és megcsodáljátok az útba eső természeti és kulturális látnivalókat. Természetesen, ha nincs ennyi idő, vagy kényelmesebb nyaralást terveztek, bátran választhatjátok a tóvidék rövidebb túráit is!
FITT.TIPP: Aki szeretné, természetesen elektromos kerékpárral is végigcsinálhatja a túrát. Ha valakinek nincs saját elektromos biciklije, annak több mint 50 karintiai kerékpárkölcsönző áll rendelkezésére, hogy béreljen magának egy modern elektromos kerékpárt minden szükséges tartozékkal együtt, amelyet ráadásul igény esetén egy másik kölcsönzőben is visszaadhat.
A nyolcast leíró, több napos kerékpártúra egyik lehetséges kiindulópontja a Dráva mentén található Villach városa, amely autóval és vonattal egyaránt könnyedén megközelíthető és Karintia földrajzi középpontjának számít. A túra túlnyomó részt jelzett kerékpárúton vezet, illetve egybeesik az Alpok–Adria kerékpárút és a Dráva kerékpárút néhány szakaszával. Az enyhe klímának köszönhetően az Alpok fő vonulatától délre eső Nagy karintiai tókerülő túra áprilistól egészen októberig várja a kerékpárosokat.

Karte Grosse Kärnten Seen Schleife 340 Rad Kilometer Körtúra egy hét alatt
Ez a többnapos túra mintegy ötven százalékban vízparton vezet. A résztevők tekerhetnek az útvonalon található tíz karintiai tó egyike mellett, illetve a Gail vagy a Dráva folyók mentén, amelyek nagyszerű strandokat is kínálnak. A túra útvonala egy nyolcast ír le, így a nyugati és a keleti „körtúrát” akár önállóan is meg lehet tenni. A kerékpárosok először az Ossiacher See-t érintik, amelyet az óramutató járásával ellentétesen kerülnek meg. Ezt követően az útvonal az Afritzer See és a Feldsee mellett vezet a Millstätter See északi partjához. A túrázók Millstatt és Seeboden érintése után Spittalnál gurulnak le a Dráva völgyébe, ahol néhány kilométeren át a híres Dráva kerékpárutat követik. Az útvonal ezután nyugatra fordul és Stockenboi településénél éri el a festői Weissensee keleti partját. Innen csak hajóval lehet folytatni a túrát. A kerékpárokat kompra teszik, hogy a ronacherfelsi kikötőben ismét partra kerüljenek. A Weissensee nyugati partján a Gailtali-Alpokban egy rövid, de meredek emelkedő vár a kerékpárosokra (1047 méter magasra). Jutalomként azonban a következő 60 kilométer szinte végig lejt. Hermagor után az útvonal a Gailtal kerékpárúton vezet a Pressegger See mellett, majd a Dobratsch lábánál Villach irányába. Ezt követően a túrázók Finkenstein településén át érik el a Faaker See-t, majd a keleti parton álló Eggen keresztül juthatnak el a Wörthersee partján található Veldenbe. Az útvonal a tó északi partján vezet tovább a tartományi fővárosba, Klagenfurtba, majd onnan keleti irányban a Klopeiner See partján álló Sankt Kanzianba. Mielőtt a túrázók visszatérnének Villachba, az utolsó 80 kilométer túlnyomó részt a Dráva vonalvezetését követi a csodaszép Rosentalon át, ahol várak és víztározók váltogatják egymást.

 

Mindent a kerékpárosokért
A hosszú szezonban a legnagyobb nyári hőség kivételével szinte mindig érdemes biciklire pattanni Karintiában. A bicikliutak rendszert alkotnak, jól jelzettek és nagyrészt aszfaltozottak. Az utak mentén mindenféle ízlésnek és pénztárcának alkalmas szállások találhatók, és egyes helyeken külön szolgáltatások is várják a bicikliseket. Az úthálózat a touren.kaernten.at honlapon megtalálható.

(x)