Alkoss salátaönteteket!

34726973 sA saláta az egyik legkreatívabb műfaj, ha már eléggé jártas vagy benne, legfeljebb azért nézegetsz recepteket, hogy újabb ötleteket és párosításokat találj. És ugyanez igaz az öntetekre is!

A salátaöntetek, legalábbis a vinaigrette típusúak, mind egy alaprecept alapján készülnek. De mi is az a vinaigrette? Ez a másképpen francia öntetnek is nevezett salátaszósz ezerféleképpen variálható, akár az alap hozzávalók változtatásával, akár a fűszerezéssel! Ráadásul egy pillanat alatt bárki elkészítheti, és valószínűleg minden van hozzá a konyhádban. Csak arra figyelj, hogy a jó salátát soha nem kell belefojtani a szószba, elég, ha bevonja, ízesíti a hozzávalókat, semmiképpen nem cél, hogy álljanak a lében. Éppen ezért, különösen, ha só is kerül az öntetbe, akkor frissen keverd el a zöldségekkel, különben elvonja víztartalmukat és éppen a ropogós játékosságuktól fosztja meg őket.

Francia név, nemzetközi ízek
A vinaigrette neve maga is francia, és francia öntetnek is nevezik, de könnyen adaptálható az alaprecept más konyhák ízeihez is. Ha például valamilyen ázsiai kombinációra vágysz, használj hozzá rizsecetet, szezámolajat és misot. Ha mediterrán irányba fordulnál, a klasszikus balzsamecetes változat a neked való, és ha a hagyományos, hazai ízek vonzanak, akkor a citromlé is kiválthatja az intenzívebb aromájú ecetet.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!