Kedvencünk, a kefir

93305918 sNem joghurt, hanem a másik? Ennél sokkal több a kefir, ami a nyár slágere, mert akár magában, akár valamivel párosítva frissítő és egészséges egyszerre!

A kefir a Kaukázus, Oroszország és Kelet-Európa terméke, innen terjedt el az egész világban. A savanykás, kissé szénsavas tejterméknek valóban savas a kémhatása, és számtalan élő mikroorganizmus teszi könnyen emészthetővé és egészségessé. Eredetileg tehén-, juh- és kecsketejből is készült, a mai, boltokban kapható változatok általában tehéntejből vannak, de kecsketej alapú is elérhető.

Kefir vagy joghurt?
A két, tejből erjesztéssel készülő ital vagy étel között van egy fontos különbség. Míg a joghurtot csak baktériumok készítik a tejből, addig, bár a kefirnél a folyamat első részében szintén baktériumok játszanak szerepet, ám aztán akcióba lépnek az élesztőgombák, amelyek egészen más ízt és állagot is adnak a kész tejterméknek. Az élesztőgombák által a már nagyrészt lebontott tejcukor vagyis laktóz még tovább bomlik, mégpedig alkoholra és szén-dioxidra. Ez adja a különösen frissítő, már-már buborékos érzetet a fehér italnak.
TUDTAD? A hagyományos eljárással készült kefirek alkoholtartalma akár az 1-2%-ot is elérhette, a mai, gyorsabb eljárások során ez sokkal alacsonyabb, lényegében elhanyagolható marad.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!