Illatos, szép bőr nyáron is

izzadásTudjuk, hogy egészséges és természetes élettani folyamat, de mégis utálunk izzadni. Kit ne zavarna a foltos ruha, a diszkomfort érzet, amit maga az izzadság okoz, netán a kellemetlen szag, ami vele jár. Tegyél meg mindent az izzadás kordában tartásáért, és legyél nyáron is jó illatú!

 Az izzadás segít lehűteni a testet a nyári forróságban, mindemellett méregtelenít is az edzések idején. Amint 37 C fok fölé emelkedik a testhőmérsékletünk, a 2-4 millió közötti számú verejtékmirigy működésbe lép, ezzel megakadályozva, hogy túlhevüljünk és ezt az agyunk és a szerveink bánják. Az izzadság 99,7%-a tiszta víz, a maradék 0,3% azonban sokféle dolgot tartalmaz, többek között sót, kálium-kloridot, immunglobulinokat, karbamidot, tejsavat és olyan méreganyagokat, melyek felgyülemlenek a szervezetünkben, bőrünkben. Mindemellett az izzadás az immunrendszer működésében is jelentős szerepet játszik, hiszen összetétele egy benne található fehérje miatt természetes antibiotikumként működik, és elpusztítja a bőrön megtelepedő káros baktériumokat, mikroorganizmusokat.

Mit lehet tenni az izzadás ellen?

Sokan azt a hatalmas hibát követik el, hogy nagyon keveset isznak, mondván, akkor kevesebbet is izzadnak. Ez az elmélet azonban csak akkor áll meg, ha a szervezet már a kiszáradás felé halad, ameddig van bennünk mozgósítható víz, addig izzadni is tudunk. Nem beszélve arról, hogy milyen káros is a kevés folyadék fogyasztása.

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!