×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62
Nyomtatás

Élménykezelések

Szállodáink többsége a klasszikus szolgáltatásokon túl számos alternatív gyógymóddal és terápiával segíti a felfrissülni vágyókat. Legtöbb esetben csak értetlenül állunk a gyógykezelések listája láttán, hiszen évrõl-évre újabb és újabb szakkifejezések kerülnek elő. Mindegyiket nem próbálhatjuk ki, de bátran válasszunk a kevésbé ismert nevek közül is.

 

KLASSZIKUSOK
-Talán a legismertebb relaxáló, ugyanakkor a szervezet méregtelenítését segítõ folyamat a szaunázás. A legjobb csöndben végezni, hiszen miközben lazítunk, a forróság elvégzi a takarítást. A forró levegõ kedvezõen befolyásolja bõrünk állapotát, edzi a szív- és vérkeringési rendszerünket, segít az izmok ellazulásában, a salakanyagok kiürülésében, és nem utolsó sorban nagyon jó regenerálódási lehetõség. A klasszikus szaunában 95-100 fok vár minket.
-Akinek ez túl forró lenne, látogasson el a szanáriumba. Itt csak 55 °C a hõmérséklet, viszont magas a páratartalom. A pára kicsapódik a bõrön, így úgy érezzük, hogy gyorsabban izzadunk, mint a szaunában. Ezt a klímát az érzékeny bõr és a labilis vérkeringés is jobban viseli. Kiváló méregtelenítõ, bõrápoló hatású.  " Ne hagyjuk ki a gõzfürdõt se! Ezzel kezelhetõ az asztma, a reuma, a rekedtség, az izomfájdalmak és a keringési zavarok.
-Ha szeretnénk még élvezetesebbé tenni a légfürdõzést, válasszunk aromakabint. Az aromák nemcsak a bõrbe bemaszszírozva, hanem belélegezve is kifejtik jótékony hatásukat. A nyugtató illatoknak és a kellemes melegnek köszönhetõen oldódik a stressz, csökken az álmatlanság.
-Aki sem a gõzt, sem a nagy meleget nem szívleli, az üljön be néhány percre az infraszaunába. Az infravörös hõkabinban kényelmes, biztonságos hõmérsékleten (35–55 fok) történik a szervezet méregtelenítése és a fájdalom csillapítása. A bõr szebbé válik, oldódik a bennünk felgyülemlett stressz, és megszűnik a fáradékonyság.
 
JÓL HANGZÓ KEZELÉSEK
Mindennapjainkban számtalanszor megtapasztalhattuk már, hogy egy ritmusos zene mennyire felpörget, míg egy lágy dallam nyugodt, meditatív állapotba hoz bennünket. A zene a szervezetre, az érzelemre és a lélekre gyakorol hatást, így segítségével helyreállítható a testi és lelki harmónia.
-A zeneterápia olyan eljárás, amely a zenét mint eszközt alkalmazza a megelõzés, a személyiségfejlesztés, az önismeret, a gyógyítás és a rehabilitáció területén. Cél a katartikus állapot elérése. Ez egy különös élmény, amely szinte "áthangolja" bennünk az önmagunkról és a világról kialakított képet.
-Egy ehhez hasonló, mégis eltérõ kezelés a hangmasszázs. A kezelések különbözõ méretű tibeti tálakkal, illetve hangágyon történnek. Mindkét lehetõség segíti a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállítását, támogatja az immunrendszer erõsödését. Ajánljuk gyermekeknek, ha tanulással vagy viselkedéssel összefüggõ gondjaik vannak, illetve felnõtteknek, ha szeretnének felszabadulni.
 
SZÍNEK EREJÉVEL
A színek jótékony hatását már újszülött csecsemõként megtapasztalhatjuk: a kék fény a koraszülött kisbabák testébõl eltávolítja a bilirubint. Az ultraviola fényt akne vagy pikkelysömör esetén alkalmazzuk, míg a piros fényt kibocsátó infralámpa izomfájdalmak és a megfázás tüneteinek enyhítésére  szolgál. Az intenzív hatású színterápiát betegségek megelõzése, vagy testi és lelki-szellemi egyensúly kialakításának céljából alkalmazhatjuk. De az évszakfüggõ kedélybetegséget is remekül lehet kezelni teljes spektrumú fénnyel. A nappalok rövidülésével a tobozmirigy túlzott mennyiségű melatonint termel, ami letargiát, depressziót eredményez. E betegség kezelésére a polarizált fényű lámpa használata bizonyult a leghatásosabbnak: segítségével elhitethetjük szervezetünkkel, hogy újra süt a nap, mi pedig ismét vidámak és kiegyensúlyozottak leszünk."
E
LEVEGÕT!
Arról gyakran megfeledkezünk, hogy a beszippantott levegõ mennyisége is meghatározó szervezetünk számára! Miután többnyire ülõ tevékenységet végzünk, légzésünk gyengül, ami a szervezet oxigénellátásának csökkenéséhez vezet. Fizikai és szellemi teljesítõképességünk növelése érdekében nagyon sok friss levegõre, azaz oxigénre van szükségünk. Az oxigénterápiával a pánikbetegséget, a stressz okozta lelki problémákat, de akár az impotenciát is lehet kezelni. Az érelmeszesedés, a különféle ízületi és reumatikus fájdalmak, valamint az allergia leküzdésében is döntõ szerepet kap az oxigén mennyisége. Az oxigénterápia hatására szervezetünk vitalitása nõ, erõsebbek leszünk, koncentrációnk javul.
 
TIPP!
Kiegészítõ kezelésként látogassunk el egy gyógybarlangba. A barlangi levegõ kálcium- és magnéziumtartalma enyhíti a nyálkahártya-gyulladást, a magas páratartalom segíti a váladék kiürülését, míg a magasabb szén-dioxidtartalom fokozza a légzés intenzitását. Néhány szállodában légzõtornán vehetünk rész: célja, hogy a légzés mélységét tudatosan fejlessze, a helytelen légzést korrigálja, és az elmélyült légzést terápiásan hasznosítsa.
 
+1 ÚJDONSÁG
KRISTÁLYTERÁPIA
Ha szeretjük az újdonságokat, akkor érdemes kipróbálnunk a ma már egyre több helyen, az alternatív gyógyászat részeként számon tartott kristályterápiát is. Ez a relaxációs energetikai masszázskezelés kiválóan alkalmas az emberi energiarendszer harmonizálására, gyógyítására. Kimerültség, fokozott stressz, különféle testi és lelki bajok esetén, illetve betegség megelõzésére is javallott. A kezelés alatt az egész testet átjárja a csodálatos féldrágakövek varázsa.
 
A TENGER JÓTÉKONY HATÁSA
Télvíz idején talán egyik legnagyobb vágyunk, hogy a napsütést, a pálmafákat és a tenger közelségét élvezhessük. Ugyan nem mindenkinek válik valóra kívánsága, ám wellness szállodáink többségében lehetõségünk adódik arra, hogy a tenger jótékony hatásában részünk lehessen. A Thalasso-terápia olyan kezeléseket jelent, amelyekhez gyógyító és ápoló tengeri anyagokat, algákat és iszapot használnak fel.
" Az algapakolás kiválóan méregteleníti a testet, miközben magas tápanyagtartalmánál fogva pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, proteineket. Aktiválja a keringést, stabilizálja az anyagcsere-egyensúlyt, izomlazító, stresszoldó hatású.
" Az iszapkezelés alatt természetes vérbõség keletkezik a bõrben, a pórusok kitágulnak, a bõrbõl távozó mérgezõ anyagok megkötõdnek, továbbá általában növekszik a vér- és a nyirokrendszer mikrokeringése.
" A kezelések hatását növelhetjük, ha elõtte sómasszázst kérünk. A só eltávolítja a felsõ elhalt, elszarusodott hámréteget, kitisztítja a bõr mélyebb rétegeit, miközben a só illóolajtartalma felüdíti és megnyugtatja testünket, lelkünket.
 
+ 1 ÚJDONSÁG
A WAITANKUNG MÓDSZER
Egy új mozgásforma is helyet kapott a szállodák kínálatában: A Waitankung, a taoista Kung-fu egyesíti a gimnasztika, a gyógyítás és a meditáció elemeit. Energiát termel, erõsíti az immunrendszert. Megmozgatja az egész testet, segíti az egészség megõrzését, valamint a betegségek gyógyítását. Hasznos gyógymód stressz, idegesség, magas vérnyomás, emésztõszervi panaszok, fáradékonyság esetén.
 
Kovács Nóra