×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Vízélmény

A karintiai források, patakok, folyók és a több mint 1270 tó, kiemelkedően jó minőségű vízkészlettel büszkélkedhet. Ausztria egyetlen más tartománya sem rendelkezik ilyen gazdag választékkal, nem véletlen, hogy a víz áll a középpontjában a 2004-2006-ig tartó élményciklusnak is. „A gleccsertől a tavakig” mottóval a ciklus bemutatja a víz útját, megjelenési formáit, erejét.

 

A program a karintiaiaknak és a Karintiában üdülőknek hívja fel a figyelmét erre a megfizethetetlen természeti kincsre. Bemutatják és átélhetővé varázsolják a víz élményoldalát és alapvető jelentőségét.  

 

A gleccsertől a tavakig

 

A programsorozat a Großglocknernél kezdődik, ahol a „víz titkos ereje” nyomában járunk. 2005-ben alacsonyabban folytatódik a program a Lieser-Malta-Talban, ahol a víz „kreatív ereje”, illetve a víz energiával teli, művészi és játékos ábrázolása áll a középpontban. A nagy látványosság 2006-ban, a Millstätter Seenél fejeződik be, ahol a téma az „élet a tóban, a tónál, a tóval”. Így a ciklus végigkíséri a víz változásait a fagyott állapottól a folyókon át az állóvizekig. Ezt a hatalmas élményt egy sor további karintiai rendezvény kíséri az idegenforgalom és a környezet, a természet és a szabadidő, a képzés és a területfejlesztés területéről.


Nyitányként egy igazán változatos program várja a látogatókat a Großglockner lenyűgöző „díszletei” között. A „Zerge bányajárat” segítségével bepillantást nyerhetünk a hegy belsejébe és titkos (arany) kincseibe. Egy tematikus útvonal vezet a mondabeli Tauern-aranyhoz - a kis Fleisstalban újra üzembe helyezik az öreg gránitzúzót. A Möll eredete utáni kutatás közben az út Pasterze, Ausztria legnagyobb gleccsere felé visz.


Aki szeretné még jobban bejárni a vidéket, annak a folyásiránynak lefelé kell elindulnia - a Mölltali Folyóvidék útvonalon. Tervezik még a Mentlhof Bányászmúzeum kibővítését, a Fiatalság eredete vízi-csodaútvonal létrehozását, paraszti kézműveseknél tett látogatást Mörtschachban és a vámtornyok újraélesztését.

 

 

Víz, minden formában

(Természetes fürdőkádak)

 

Karintia tavai továbbra is komoly vonzerővel bírnak a turisták számára. Az ezer tó vidékén mindenki megleli a neki leginkább tetsző tavat, legyen az a nagyvilági Wörther See, a tökéletes Weissensee, a mélyvízű Millstätter See, a szeles Ossiacher See vagy a napos Faaker See. Karintia „fürdőkádjai” akár 28 Celsius fokra is felmelegednek (Klopeiner- és Turnersee), 200 tó rendelkezik ivóvíz minőségű vízkészlettel.

 

A víz energiája

 

Bad Kleinkircheim kincse az értékes radon-tartalmú víz. A Römerbad termálfürdőben a látogatóknak egy igazi, antik fürdőélményben lehet részük - egy csodálatos termállétesítményben kényeztethetik magukat, vízesésekkel, barlangokkal és játékokkal. A St. Kathrein termálfürdő széleskörű gyógyprogramot kínál - a vízi- és gerinctornától kezdve a meditációs ellazulásig. A 30 és 50 Celsius fokos tepidariumban - egy római klímakamra jóvoltából - a magas vérnyomást is sikerrel csökkenthetjük.


A termálvizet   általában csőrendszeren keresztül vezetik a medencékbe. Nem így Warmbad Villachban, Európa egyetlen ősforrásmedencéjében - Warmbad Villachban  a fürdőzők közvetlenül a termálforrás felett lubickolnak. Az élményfürdő mágnesként vonzza a vendégeket, akik a tiszta víz élményét keresik. A 21 méter hosszú szupercsúszdát a kis „víziördögök” hamar birtokukba veszik, az idősebbek pedig egy nagyvonalúan kialakított wellnesszrészlegen kényeztethetik magukat, aroma gőzkabinokkal, pezsgőfürdőkkel, tepidáriummal és trópusi esővel. Ezen túl Warmbad Villach a terápiák területén is évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.

 

Néhány kilométer távolságra található Bad Bleiberg, az egyik legígéretesebb termálfürdő a reumás- és szívbetegségekben szenvedőknek, valamint a lábadozó betegek számára. Az Akrato termálforrást tulajdonképpen egy bányászbaleset során fedezték fel. 1951-ben a Rudolf aknában a bányászok belefúrtak a termálforrásba, az így felfedezett vizet eleinte nem fogadták kitörő örömmel, egészen addig, amíg gyógyító erejét fel nem fedezték.

Szabad és kötetlen szénsav száll fel a 120 méteres mélységből Bad Eisenkappelben. A természetes CO2-szárazgáz segít a vérkeringészavaroknál, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél.

A természetes gyógygáz, az egészséges, egész évben ködmentes klíma és a még érintetlen természet egy titkos tipp azoknak, akik felüdülést keresnek. Egy leheletnyi kis kaland egy olyan vidéken, amelyet összehasonlíthatatlan szépsége, régi kultúrája, hagyományai és szokásai jellemeznek.

 

Teknőfürdő

 

A Nockberge Nemzeti Parkban Karlsbad segítségével egy régi gyógymódot elevenítenek fel. Különösen a reumában és a köszvényben szenvedő betegeknek tesz jót a kövek ereje: a kvarcköveket a nyílt tűz fölött felhevítik és egy fateknőbe teszik, ahol a radon-, kén- és vastartalmú víz kivonja a kövekből az ásványi anyagokat. Miután a köveket eltávolítják, kezdődhet a fürdőzés és az élvezet.

 

Vízi útvonalak

 

A Willi Dungl féle Kneipp- és biotréning túra élénkíti a légzést, az idegrendszer és az anyagcsere-funkciókat. Az útvonal a magaslatokon át vezet a Millstätter See partján és számos állomással rendelkezik a víztaposás és a kézfürdők tekintetében. A föld erővonalait követi a geomágneses élményösvény a Norischen régióban. Szakszerű tájékoztatást kapunk a földalatti vízerekről és energiamezőkről, a növekedési és betegségi zónákról. Az útvonal Ebersteinből indul.

 

 A víz ereje

 

Karintia szurdokaiban, völgyeiben és barlangjaiban megmutatkozik a víz hatalmas ereje. A víz, illetve a gleccser évmilliókon át mély hasadékokat és barlangokat vájt a kőzetbe. A Tscheppa-szurdok Loibltal-ban, a Trögener-hasadék Eisenkappelben, a Wildensteiner vízesés Galliziennél és a Ragga-szurdok Flattachnál a kötelező jellegű természeti élmények közé tartoznak. Aki ellátogat a Lieser-Maltatalba, megérti, hogy miért nevezik a „zuhanó vizek völgyének”. A karintiai mészkőhegyek különösen gazdagok barlangokban: Alsó-Karintiában az Obir, Ausztria egyik legszebb barlangrendszerét rejti magába. Griffenben a cseppkövek egészen különös színpompájukkal tűnnek ki.

 

A víz zenéje

 

Olyan nagy zeneszerzők, mint Gustav Mahler vagy Johannes Brahms keresték és találták meg az ihletet a karintiai fürdőtavaknál. Brahms-nak annyira megtetszett Pörtschach, hogy le is telepedett és legvidámabb darabjait is itt komponálta. Gustav Mahler a Wörthersee partjára költözött, Maierniggbe, egy tipikus zeneszerző házacskába. „Igen a Wörthersee egy igazán szűzies talaj. Itt úgy repdesnek a dallamok, hogy vigyázni kell, nehogy széttiporjuk őket” áradozott Brahms. A festőket is - mint a szecessziós Josef Engelhartot - jelentős alkotásokra ihlették a tavak. Ma a Wörthersee, látványos zenei előadások színpadaként is szolgál.

 

H.ZS.